L'Aliança i l'Ateneu Colón. Bressols de ciutadania Ampliar

L'Aliança i l'Ateneu Colón. Bressols de ciutadania

978-84-18618-54-3

Novetat

L'Aliança i l'Ateneu Colón. Bressols de ciutadania

184 pp. / 2023

Més detalls

19,00 €

Més informació

L’Aliança i l’Ateneu Colón són els dos casals més longeus i amb més influència del barri del Poblenou de Barcelona. La Societat Recreativa i Cultural L’Aliança es va fundar el 19 de setembre de 1869 quan començava a caminar el Sexenni Revolucionari. El Casino Colón va néixer el 28 de setembre de 1889 i va desaparèixer el 2014. Ambdues entitats es van crear per ser societats «recreatives i culturals». Però aviat van ampliar els objectius i van ser pioneres a posar en marxa iniciatives solidàries i assistencials; mutualitats per socórrer els socis en cas de malaltia, mort i atur; escoles diürnes i nocturnes i, en el cas de L’Aliança, una caixa d’estalvis privada que va ser una de les primeres de Catalunya. Juntes van defensar el territori de Sant Martí contra l’agregació de Barcelona. L’Ateneu va mantenir viva la lluita contra els arbitris barcelonins vint-i-cinc anys després de l’agregació. Juntes es van enfrontar al Pla de la Ribera que pretenia convertir el Poblenou en Copacabana. Les dues van patir la mateixa davallada de socis a conseqüència del canvi de costums a partir dels anys seixanta del segle XX. L’estocada definitiva va ser la competència per part dels centres cívics i casals de barri que l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el 1979.

Maria Favà Compta (Barcelona 1949) és periodista especialitzada en la informació de Barcelona. Va treballar al Diari de Barcelona, Tele/eXpres i va ser una de les fundadores de diari AVUI. Va començar a escriure en la revista 4 Cantons del Poblenou i actualment es membre de l’Arxiu Històric d’aquest barri i editora de la revista Icària. Ha escrits diversos llibres sobre Barcelona i una monografia del diari AVUI. El 2022 va publicar La mina de la mort, que és un reportatge històric sobre un accident miner del 1944 al Berguedà.
Va ser corresponsal de la Cadena SER al Marroc (1990-1993), va col·laborar en l’emissora Catalunya Cultura amb un espai sobre Barcelona i va fer un espai de consum dins del programa Bon dia de TV3 (1996-1999). Ha estat en dues ocasions a la Junta del Col·legi de Periodistes i n’ha estat degana. Ara és membre del consell editor de la revista Carrer de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona.

Opinions

Actualment no hi ha ressenyes de clients.

Escriviu una valoració

L'Aliança i l'Ateneu Colón. Bressols de ciutadania

L'Aliança i l'Ateneu Colón. Bressols de ciutadania

L'Aliança i l'Ateneu Colón. Bressols de ciutadania

184 pp. / 2023