A Ver más grande

Misèria contra pobresa (Fragment)

0010001

Capítol del llibre de Josep Termes "Misèria contra pobresa": «La guerra i la col·lectivització agrària a Catalunya»

Más detalles

0,00 €

Más

Misèria contra pobresa. Els fets de la Fatarella del gener de 1937: un exemple de resistència pagesa contra la col·lectivització agrària durant la Guerra Civil és un dels bons llibres editats per Afers. Ara, hem posat en obert els preliminars i els dos primer capítols de llibre:  «La Fatarella» i «La guerra i la col·lectivització agrària a Catalunya». Potser a algú li interese. El llibre sencer el podeu trobar en aquesta amteixa web i su us interessa us el podem fer arribar de seguida.

Els Fets de la Fatarella són una història de la col·lectivització agrària i de les resistències a què donà lloc. Aquesta és la més violenta de les que van produir-se a Catalunya i la més coneguda d’oposició al col·lectivisme agrari. Els esdeveniments de la Fatarella són un element clau en la tensióque desembocà en els successos de maig del 1937. El que en sabem, a part la història oral, és gràcies als papers judicials com ara interrogatoris, declaracions, ordres de processament, diligències, resolucions, etc., a més dels informes dels enviats a la Fatarella per la Junta de Seguretat Interior, les seves actes, la premsa de diverses tendències i, en molt menor grau, els testimonis escrits dels qui els van viure tangencialment. Així mateix, els Fets mostren la realitat d’una utopia col·lectivitza­dora portada per gent molt pobra, a vegades miserable, que es produeix en un medi agrari de gent humil, gens potentada, que en paga les conseqüències. És en definitiva una col·lectivització de miserables contra pobres. Aquest llibre és només en part un estudi d’història local; més aviat és un treball de microhistòria, perquè, a partird’un fet concret, en una petita localitat, analitza un gran problema vist de prop i en les seves circumstàncies con­cretes. Enfront dels llibres amarats de prejudicis doctrinaris, aquí els fets són vistos en profunditat i minuciosament.

Josep Termes i Ardèvol (1936-2011) fou catedràtic d’història contemporà­nia a la Universitat Pompeu Fabra. Va escriure, entre d’altres, s lli­bres La catalanitat obrera. La República Catalana, l’Estatut de 1932 i el Moviment Obrer (2007) i Història de combat (2007),publicats per l’Editorial Afers. L’any 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2006 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Podeu comprar el llibre complet ací:

https://editorialafers.cat/botiga/ca/recerca-i-pensament/67-miseria-contra-pobresa-els-fets-de-la-fatarella-del-gener-de-1937-un-exemple-de-resistencia-pagesa-contra-la-collectivitzacio-ag.html

Reseñas

No hay reseñas de clientes en este momento.

Escribe tu opinión

Misèria contra pobresa (Fragment)

Misèria contra pobresa (Fragment)

Capítol del llibre de Josep Termes "Misèria contra pobresa": «La guerra i la col·lectivització agrària a Catalunya»