978-84-18618-08-6
Novetat
Repressió econòmica i control social
176 pp. 2021
Atenció: Són els darrers en estoc!
Data de disponibilitat:
Repressió econòmica i control social. La Llei de responsabilitats polítiques i la seua aplicació a Gandia, Beniopa i Benipeixcar (1939-1966)
La historiografia de la repressió franquista al País Valencià encara presenta enormes clarobscurs. A l’espai concret de la ciutat de Gandia (amb la inclusió de Beniopa i Benipeixcar) el dèficit d’investigacions és encara major. Aquesta realitat dificulta la construcció d’una memòria democràtica des de la seua base de coneixement històric, argamassa i pilar per a la divulgació social i educativa. En aquest marc general, cal avançar en l’estudi de les actuacions repressives més enllà de les conseqüències de la justícia militar (penes de mort o presó), com ara el càstig econòmic als vençuts que va representar la jurisdicció especial de les responsabilitats polítiques. Una calculada i planificada estratègia de violència d’estat que afegia a la imposició de sancions pecuniàries i confiscacions el vector del control social, un dels factors de la instauració i consolidació de la dictadura franquista. En aquest llibre apareixen les víctimes i les seues resistències, els actors de la repressió amb les seues contradiccions, la clau de gènere i una selecció de biografies (alcaldes, liberals burgesos, dones compromeses...). D’aquesta manera, a través d’una metodologia científica i amb la recuperació i dignificació de les víctimes de la dictadura franquista es va construint la memòria democràtica.
Antonio Calzado Aldaria és professor de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de València i doctor en Història. Les seues investigacions s’han centrat en la Segona República, la Guerra Civil i el primer franquisme des de la història local. Ha participat en La Guerra Civil en la Comunidad Valenciana i en els estudis sobre València, capital de la República. És coautor de La II República a Gandia: 1931-1936 (amb Lluís Sevilla) i de Revolució i Guerra a Gandia: 1936-1939 (amb Bernat Martí).
Mélanie Ibáñez Domingo és llicenciada en Història i doctora en Història Contemporània (2017) per la Universitat de València, amb Premi Extraordinari de Doctorat. Actualment és investigadora postdoctoral en la mateixa universitat. Entre les seues publicacions, destaca la monografia Seguimos siendo culpables. La Ley de Responsabilidades Políticas contra las mujeres en Valencia (1939-c.1948) i, com a coautora, la guia didàctica i divulgativa Mujeres y represión franquista: una guía para su estudio en Valencia.
«Arxius i famílies» és una col·lecció iniciada l’any 2002 que tracta de connectar els fons documentals amb les persones que els produïren i visqueren. Aquest volum forma part d’una iniciativa de la Regidoria de Memòria i Qualitat Democràtica de l’Ajuntament de Gandia que, juntament amb l’Arxiu Històric de la Ciutat, ha construït el portal de memòria democràtica http://www.memoriagandia.org/. És ací on s’emmarca aquest detallat estudi de les repercussions de l’aplicació de la Llei de Responsabilitats Polítiques a Gandia, així com de les persones i famílies afectades.
Actualment no hi ha ressenyes de clients.