Abelló, Teresa & Colomines, Agustí (eds.)
Theodor W. Adorno (1903-1969), filòsof i sociòleg, fou un dels inspiradors i capdavanters de la Teoria Crítica de l’“Escola de Frankfurt”, que va promoure des de l’Institut de Recerca Social lligat a la Universitat Johann W. Goethe de la ciutat de Frankfurt. Autor d’obres fonamentals com Dialèctica de la Il·lustració (amb Max Horkheimer) o Dialèctica negativa, va impulsar un gran projecte de recerca empírica sobre el prejudici i la personalitat autoritària a l’exili americà. Retornat a la República Federal d’Alemanya, la seua aportació intel·lectual, docent i cívica fou fonamental per al canvi de mentalitat que va renovar a fons la vida política i la consciència democràtica a Alemanya i, també, a Europa.
Jordi Albaladejo Blanco (Badalona, 1971) És historiador, membre de Cerquem les arrels, centre de recerca històrica d’Alella, i autor de diversos llibres d’història local badalonina i alellenca, com ara Entre els moviments socials i la llar (primer premi d’investigació dels Cent anys d’història de les dones de Badalona), 1925-2000. Història empresarial del Grup Giró, Badalona Modernista, 75 anys d’història del Club Natació Badalona, Inicis d’un sindicalista llibertari. Joan Peiró a Badalona (1905-1920) i Alella, 1714. Una visió social, política i econòmica a l’entorn de la Guerra de Successió (premi II Beca de Recerca històrica de l’Ajuntament d’Alella). Ha col·laborat en diferents treballs, exposicions i itineraris sobre patrimoni històric badaloní i maresmenc, sobre Francesc Ferrer i Guàrdia i sobre la Guerra Civil. Així mateix, és col·laborador habitual de publicacions comarcals i locals com ara Revista Alella i Papers de Vi.
M. Victòria Almuni Balada (la Sénia, 1962) és doctora en història de l’art, catedràtica d’ensenyament secundari i representant del Campus Extens de la URV a la Sénia. Participa en el món de l’associacionisme cultural de les Terres de l’Ebre i del Sénia. És autora de La catedral de Tortosa als segles del gòtic (2007) i ha coordinat La Sénia i El riu Sénia, activitats humanes i transformacions del paisatge (2007, 2009 i 2012). El 2018 se li va concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva tasca com a investigadora i divulgadora del patrimoni de les terres de l’Ebre i del nord del País Valencià.
Eva Garcia Lleixà (la Sénia, 1978) és llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona i té estudis en art bizantí per la Universitat Central d’Atenes i en arxivística i gestió documental per la Universitat Oberta de Catalunya. És col·laboradora activa del Centre d’Estudis Seniencs i ha coordinat la publicació Lo Senienc. Memòria, natura i llengua (2008-2018). Actualment, treballa com a freelance en l’àmbit de la gestió cultural.
Vicent Alonso (Godella, l’Horta, 1948), poeta, assagista i traductor. Professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València fins al curs 2007-2008, és autor de diversos llibres de poemes (Vel de claredats, Albes d’enlloc, Ritme de clepsidra, Cercles de la mirada, Del clam de Jasó, En l’aspre vent del nou món, Vinces) i d’assaig literari (Les paraules i els dies, Cròniques interessades, A manera de tascó) que recullen articles diversos sobre literatura i sobre l’actualitat cultural. Ha publicat fins ara dos volums del seu dietari: Trajecte circular iSobre una neu invisible. Com a traductor ha publicat versions de Baudelaire (Petits poemes en prosa, Els paradisos artificials, El meu cor al descobert, els dos primers en col·laboració amb Anna Montero), Tristan Tzara (L’home aproximatiu) i, de Michel de Montaigne, els tres volums dels Assaigs i el Diari de viatge.Recentment ha prologat i editat l’Obra narrativa completa d’Ernest Martínez Ferrando (2021) i ha publicat un nou llibre de poemes, Han fugit les merles de març (2021).Ha rebut el premi de poesia Ausiàs March, el d’Assaig de la Mancomunitat de la Ribera Alta, el de la Crítica Serra d’Or, el Qwerty de Barcelona TV i el Ciutat de Barcelona.